Alkoholiton käsihuuhde sekä liinat käyttökiellossa, miten toimia?

16.08.2018

Alkoholittomat käsihuuhteet, jotka sisältävät vaikuttavana aineena PHMB-yhdistettä, on asetettu Euroopan komission päätöksellä käyttökieltoon 17.8.2017 alkaen. Päätös perustuu biosidisten tehoaineiden riskinarviointiohjelmaan. Markkinointi- ja myyntikielto on ollut voimassa jo alkuvuodesta 2017. 

Alkoholittomia käsihuuhteita on käytetty sellaisissa sosiaali- ja terveydenhuollon yksiköissä, joissa alkoholia sisältävän käsihuuhteen käyttöä on pidetty haitallisena potilasturvallisuuden tai mahdollisen väärinkäytön näkökulmasta. Tällaisia yksiköitä ovat esimerkiksi päivystyspoliklinikat, muistisairaiden yksiköt tai psykiatriset osastot.

Suomen Sairaalahygieniayhdistyksen (SSHY) hallitus käsitteli asiaa kokouksessaan helmikuussa 2017. Niissä toimintayksiköissä, joissa ei voida käyttää alkoholipohjaista käsihuuhdetta turvallisesti, suositellaan henkilökunnan käsihygieniakeinoksi käsien pesua vedellä ja saippualla. Alkoholipohjaisen käsihuuhteen käytön turvallisuutta voidaan lisätä suosimalla henkilökunnan taskussa kuljetettavia käsihuuhdepulloja, ja väärinkäyttöä voidaan ehkäistä hankkimalla lukittavia käsihuuhdeannostelijoita.
17.12.2018Hyvää joulua ja onnellista uutta vuotta 2019!
14.12.2018Turun ympäristöterveyden elintarvikevalvonta selvitti ravintoloiden pintapuhtautta
01.12.2018Turvallinen verkkokauppa
16.08.2018Alkoholiton käsihuuhde sekä liinat käyttökiellossa, miten toimia?